Nadvladovanje

Moram priznati, da se mi zdi že sam pridevnik mogočnost tako močen, da ga je nemogoče opisati z besedami, ker v sebi skriva toliko pomenov in subjektivnih pogledov. Lahko pomeni divjanje vetrov po neskončnih planjavah, lahko je pesem trav, ki slišiš jo v gorskih višavah ali pa tiha večerna zarja, ki vsak dan z drugimi barvami nase opozarja… Nič od tega ne moreš ujeti, vzeti in imeti v fizični obliki, … Kaj nam torej v življenju predstavlja mogočnost?

(1)  Narava.

Zdi se mi, da ko pustiš umu, da za trenutek preneha identificirati okolico, dopustiš naravi, da te nosi po svetlih poteh in če znaš opazovati njene naravne lepote, te prepoji z mogočno energijo,… in te nosi naprej tudi takrat ko strmoglaviš kot ranjen ptič.

Ljudje smo talenti, ker hočemo s svojo »mogočnostjo« nadvladati naravno. Čeprav v tišini vpijejo mrtve živali, ter spremenjena okolja in je grajenje na tisoče novih zgradb postalo neznosna potreba, se nekaterim še vedno zdi, da smo zmagovalci mi.

(2)  Oblast.

Oblast? Lahko smo na videz »mogočni«, ker zaradi svojega omejenega uma mislimo, da letimo »višje« od ostalih. Vtiramo jim stopinje po katerih hočemo, da stopajo, obenem pa za sabo puščamo izginulo sled in izgubljamo naš že pozabljeni nedolžni pogled.

(3)  Ljubezen.

Je definitivno mogočna. Lahko bi bila vsemogočna, če bi namesto vsemogočnega strahu in pomanjkanja komunikacije nehali sebi krasti večnosti,… Stanje, v katerem nimamo nadzora nad sabo, svojim mišljenjem, ampak prevladujejo živeče pravljice v katerih oglušimo za zunanji svet. Je tisti jezik, ki se ga ne da naučiti in ga nihče nikoli ne bo obvladal popolno, pa vendar se bomo (bi se lahko) vedno najlažje sporazumevali z njim. Tisto naše neskončno število, neopisljiva čutna zaznavnost, magična strast, ki se kot penasti valovi širi in potuje po neobljudenih poteh… Naš um ne ve kaj, kako in kje, zato znamo vsemogočno zatreti čustva, ker izberemo razum.

(4)  Razum.

Naš razum nas vodi po navidez obvladljivih in varnih poteh, ker vedno izbere naše že zapisane, zarisane izkušnje. Upoštevanje izključno razuma se mi zdi kot da bi obdržali umrlega psa, ker ga je pretežko pokopati. Rešitev seveda ni idealna, ampak kaj na tem svetu pa je idealno? Izgovor ena, izgovor dva.

V definiciji mogočnosti zame zmaga ljubezen. Dodaja življenju najlepšo perspektivo, pozitivno vpliva na vsa našteta področja in navsezadnje iz napak ne dela problemov, ampak išče rešitve.

Thanks for sharing. <3

2 Comments.

  1. Tom

    Vsec so mi tvoje misli.

  2. Lea

    Odlično.

Leave a Comment.